Масований ракетний обстріл України, прильоти в Києві, Дніпрі, Львові та інших містах: всі подробиці (оновлюється)

Читать на русском
Автор
34796
Ракетний удар по Шевченківському району Києва
Ракетний удар по Шевченківському району Києва. Фото Поліція Києва

Вибухи лунають по всій країні

Вранці в понеділок, 10 жовтня, росія завдала масованого ракетного удару по українських містах — очевидно, це стало помстою за вибух на Кримському мосту. Вибухи та прильоти – у багатьох українських містах. Інформація про постраждалих та руйнування постійно оновлюється. "Телеграф" слідкує за ситуацією онлайн.

18:55Руйнування у столиці, яких завдали росіяни сьогодні:

  • Житлові будинки — 45
  • Об’єкти критичної інфраструктури та ЖКГ — 5,
  • Заклади освіти — 6 (3 школи, 1 дитячий садочок, 2 будівлі позашкільного виховання),
  • Заклади соціальної сфери — 2,
  • Заклади культури — 6,
  • Заклади охорони здоров’я — 5,
  • Адмінбудівлі — 2.

18:50 — Україна призупиняє експорт електроенергії, щоб стабілізувати власну енергосистему.

18:45 — у Харкові та області на 40-50% відновлено електропостачання, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Загалом сьогодні рф завдала 9 ракетних ударів ракетами С-300, частину — збили сили ППО.

17:40 — У Кременчуцькому районі на Полтавщині збили дві ракети близько 17 години. Через уламки травмувалися три людини.

17:44 — лунають вибухи у Кривому Розі. За даними голови ОВА Олександра Вілкула, попередньо – це дрони-камікадзе "Шахіди".

17:08 — Зеленський зібрав нараду з відновлення зв’язку та електрики. "Наразі робимо все необхідне, щоб оперативно відновити постачання. Інфраструктура, що забезпечує мобільний зв’язок, не постраждала. Подекуди спостерігалися перебої через відсутність енергопостачання", — зазначили в ОП.

16:40 — більша частина Львова досі без світла. Мер Садовий порадив містянам потрапити додому до того, як стемніє (вуличне освітлення теж не працює) та запастись їжею та водою. Оповіщення про повітряну небезпеку працює з перебоями через відсутність електрики — містом їздитимуть авто з гучномовцями.

16:35 — "Укренерго" запровадило графік аварійних відключень у Києві, Чернігові, Черкасах та відповідних областях, а також у Житомирі, просить обмежити електроспоживання.

16:22 — з 17:00 у Кривому Розі буде працювати обмежена кількість трамваїв і тролейбусів. Усім роботодавцям рекомендують відпустити людей додому.

16:12 Станом на 14:00, за даними Генштабу, рф використала 84 крилатих ракети, 24 безпілотних літальних апарати, з них 13 — іранські "Шахід-136". Знищено 56 цілей. Серед них 43 крилатих ракети та 13 БПЛА (з них 10 типу "камікадзе").

16:00 — у Києві та області деяким споживачам на 2 години відключать світло, каже ДТЕК. Мова йде про частину промислових підприємств та побутових споживачів. Лікарні, метро, рятувальні служби тощо – забезпечуються електроенергією в повному обсязі.

15:40 — За оперативною інформацією ДСНС станом на 14:00 внаслідок терористичної атаки загинуло 11 осіб та травмовано — 64.

15:00 Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко повідомив, що внаслідок ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури близько 90% міста залишилося без електропостачання.

14:51 Заступник глави ОП Кирило Тимошенко: "Внаслідок сьогоднішнього обстрілу рашистів, переконливо просимо всіх, за можливості, сьогодні з 17:00 до 22:00 обмежити споживання електроенергії. Це допоможе пройти критичні навантаження наших електромереж".

14:37 Найпотужніший удар за довгий час: дивіться фоторепортаж "Телеграфа" про те, як виглядає Київ після обстрілу.

14:30 Німеччина хоче передати Україні першу систему протиповітряної оборони IRIS-T "у найближчі кілька днів".

"Поновлення ракетних ударів по Києву та багатьох інших містах підкреслює, наскільки важливо швидко надати Україні системи ППО. Тож зараз ми надаємо спеціальну підтримку засобами для протидії загрозі з повітря. У найближчі кілька днів перша з наших чотирьох передових систем IRIS-T буде готова ефективно захищати українців", — заявила міністерка оборони ФРН Крістіне Ламбрехт.

14:00 За даними воєнної розвідки України, російські окупаційні війська отримали вказівку з кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня. До військових частин стратегічної та дальньої авіації надійшли накази про підготовку до завдання масованих ракетних обстрілів. Цілями визначалися саме об’єкти критичної цивільної інфраструктури та центральні райони густонаселених українських міст.

13:51 — Станом на зараз загинуло 10 людей, близько 60 – отримали поранення по всій державі внаслідок ракетних ударів, які завдала рф по території України, повідомляє Нацполіція.

13:47ДСНС повідомляє, що відсутнє електропостачання у 5 областях: Львівська, Полтавська, Сумська, Харківська та Тернопільска. На решті території України електропостачання порушено частково.

13:28 — Кличко попередив, що у Києві варто очікувати на аварійне відключення електроенергії.

13:11 — путін "пояснив" удар по Україні та видав нові божевільні звинувачення.

13:05 — у столиці відновили рух поїздів на всіх лініях метро. Запрацював пересадочний вузол "Театральна"—"Золоті ворота".

12:35 — у Києві нарешті відбій повітряної тривоги. Вона тривала більше як 5,5 годин.

12:30 — з'явилися нові дані по кількості випущених ракет по України. За даними представника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, станом на 11:40: випущено 83 ракети, 43 з них знешкоджені нашою ППО. Випущено 12 дронів-камікадзе типу "Шахед", 9 з них збиті.

Масований удар застосувався високоточними ракетами Х101, Х555, які запускалися зі стратегічних бомбардувальників з Каспійського регіону. Також обстріл здійснювався ракетами типу "Калібр", "Торнадо", С-300.

12:26 — у Полтаві немає світла та води унаслідок ракетного удару, повідомив голова ОВА Дмитро Лунін. На території області – перебої. Зі світлом і водою ще деякий час можуть виникати проблеми, але всі служби вже працюють над відновленням.

"Удари по об'єктах енергетики – це тактика держави-терориста, яка вміє воювати лише проти мирного населення", — наголосив голова ОВА.

12:23 — почався відбій повітряних тривог. Повітряна тривога в столиці триває. Станом на зараз карта виглядає так:

Карта повітряних тривог

12:15 — на тлі масових ракетних ударів по Україні 10 жовтня білоруський диктатор олександр лукашенко скликав нараду військових та силовиків. лукашенко заявив, нібито напередодні Мінськ неофіційними каналами "попередили про завдання удару по білорусії з території України".

"Відкриття Києвом фронту проти білорусії шалене, проте процес пішов", — сказав лукашенко.

володимир путін також збирає свій Радбез.

12:12 — Потрібно бути готовими до віялових відключень електроенергії, заявив заступник глави ОП Кирило Тимошенко.

"Під прицілом енергооб'єкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра і Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житормирщини, Кіровоградщини, загалом увесь південь. Це може вплинути на стабільність енергозабезпечення", — написав він.

12:05Володимир ​​Зеленський домовився із канцлером Німеччини Олафом Шольцом про скликання термінового засідання G7. Також Зеленський терміново подзвонив президенту Франції Емманюелю Макрону, обговорили посилення ППО, необхідність жорсткої реакції, посилення тиску на рф.

12:00 — В Івано-Франківській обл. зафіксовано удари по об'єктах критичної інфраструктури, повідомляє голова ОДА Світлана Онищук.

Водночас Онищук закликала жителів області залишатися в укриттях, оскільки є загроза нових ракетних ударів.

11:51 — Пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах і місті Києві, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Зараз частина областей знеструмлені. Потрібно бути готовими до тимчасових перебоїв зі світлом, водопостачанням, зв'язком", — зазначив прем'єр.

11:43 — До п'ятниці усі школи переходять на дистанційне навчання.

11:35 — Харків повністю без світла через три ракетні прильоти по місту, повідомив мер Ігор Терехов. Він уточнив, що удар прийшовся по об'єкту енергетичної інфраструктури. У деяких районах пропало світло, відсутнє водопостачання. Фахівці обленерго, комунальники роблять все можливе, щоби відновити життєдіяльність Харкова.

11:13 — росіяни випустили 75 ракет, 41 збито, але атака триває, — Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що вранці агресором випущено вже 75 ракет. 41 з них знешкоджено нашою ППО. Збройні Сили роблять все можливе, щоб захистити громадян.

11:05 — президент Володимир Зеленський записав відеозвернення до українців з подвір'я Банкової, він перебуває на робочому місці. Голова держави зазначив, що по країні були випущені десятки ракет та іранські безпілотники "Шахіди".

"У них дві мішені. Енергообʼєкти – по всій країні. Київщина і Хмельниччина, Львів і Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житормирщина, Кіровоградщина, південь. Вони прагнуть паніки й хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Вони безнадійні.Друга мішень – люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди", — зазначив Зеленський.

Президент закликав сьогодні перебувати в укриттях і дотримуватися правил безпеки.

"І завжди памʼятайте: Україна була до того, як зʼявився цей ворог, Україна буде й після нього", — підсумував президент.

11:00 — у Кривому Розі вибухи. Начальник військової адміністрації Олександр Вілкул закликав забрати дітей зі шкіл та садочків, йти в укриття і залишатися там.

10:56 — Ракетні атаки на Київ тривають. Мер Віталій Кличко радить зарядити телефони та взяти в укриття теплі речі.

10:43 — очевидці у соцмережах пишуть, що у Києві лунають нові вибухи. Тим часом правий берег виглядає так:

Київ фото вибухи
По Києву завдали серію ракетних ударів

10:36 — у Львові зафіксовано вибухи на об'єкті критичної інфраструктури. Частина міста без електроенергії, не працює третина світлофорів. Через відсутність електроенергії тимчасово призупинено роботу міських ТЕЦ. Тому на разі гаряча вода не подається.

Запустили резервні електрогенератори на кількох насосних станціях, щоб відновити водопостачання до міста.

10:27 — вокзал у Києві пошкоджений. УЗ повідомила, що вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівлі центрального вокзалу, проте вокзал працює, висадка та посадка на поїзди проводиться через західний та східний підземні переходи, які водночас виконують роль укриття.

10:20 — у Києві ракета вдарила по пішохідному скляному мосту, відомому як міст Кличка. Міст з'єднує Володимирську гірку з Європейською площею.

10:16 — у Хмельницькій області удар по об'єктах інфрастуктури, каже голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій у Telegram..

10:14 — удар по Сумщині. За даними керівника Сумської ОВА Дмитра Живицького, відомо про вибух у Конотопі.

10:13 — у парку Шевченка у центрі Києва внаслідок ранкового обстрілу утворилася величезна вирва на дитячому майданчику.

10:00 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляє про нову хвилю ракет. Залишайтеся в укриттях.

09:56 Офіційно: на Львівщині зафіксували удари по об‘єктах енергетичної інфраструктури.

09:55 Антон Геращенко повідомляє про 5 загиблих та 12 поранених у Києві.

09:53 Зеленський про удари по Україні.

09:45 А це Обухівський напрямок.

09.36 Вибухи у Кременчуці.

09.32 Вибухи гримлять і на Кіровоградщині.

09.28 Кличко повідомляє, що прильоти – у Солом'янському та Шевченківському районі столиці:

"Столиця під атаками російських терористів! Ракети вразили об‘єкти в центрі міста (в Шевченківському районі) та в Солом‘янському районі. Повітряна тривога, а значить і загроза, триває. Я звертаюся до всіх мешканців столиці: під час тривоги перебувайте в укриттях. У місто, якщо немає гострої необхідності, сьогодні краще не виїжджати. Про це ж прошу і мешканців передмість — не їхати сьогодні в столицю. Центральні вулиці Києва перекрили правоохоронці, працюють рятувальні служби".

09.21 Багато прильотів у Дніпрі, у тому числі у житлових кварталах міста.

09:15 У Києві знову пролунав вибух.

Центр cтолиці у диму.

09.05 Повідомляється про вибухи у Хмельницькому, Житомирі, Львові, Тернополі.

08:54 У Києві пролунала серія сильних вибухів. Повідомляється про попадання і машини, що горять у центрі міста.